Η Υδατοσφαίριση είναι ομαδικό άθλημα, το οποίο διεξάγεται σε πισίνα, από δύο επταμελείς ομάδες - έξι παίκτες και έναν τερματοφύλακα. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι η επίτευξη τερμάτων με την ρίψη της μπάλας μέσα στο τέρμα που φυλάσσεται από τον τερματοφύλακα, και νικήτρια είναι η ομάδα με τα περισσότερα τέρματα.

Το παιχνίδι έχει ομοιότητες με τη χειροσφαίριση. Στην Ελλάδα μεγαλύτερη κατηγορία είναι η Α1 Κατηγορία υδατοσφαίρισης ανδρών. Μεγάλη απήχηση έχουν, επίσης, και τα Πρωταθλήματα Υποδομών, με συμμετοχές ομάδων από όλη την Ελλάδα.

 

Ο χώρος του παιχνιδιού

Οι διαστάσεις ενός χώρου παιχνιδιού υδατοσφαίρισης εξαρτώνται από το μέγεθος της πισίνας. Διοικητικά όργανα όπως η FINA δηλώνουν ότι η απόσταση μεταξύ των γραμμών τέρματος είναι 20μ-30μ για τους άνδρες και 15μ-25μ για τις γυναίκες.

Το πλάτος του χώρου του παιχνιδιού ποικίλλει από 10m-20m, ανάλογα με το μέγεθος της πισίνας.

Το ελάχιστο βάθος νερού είναι 1,8 μέτρα, αλλά προτιμώνται 2 μέτρα.

Ο χώρος της υδατοσφαίρισης σημειώνονται με τέσσερις συγκεκριμένες αποστάσεις: τη γραμμή τέρματος, τη γραμμή 2μ, τη γραμμή 5μ και τη γραμμή μεσαίας πισίνας.

Η γραμμή μέσης πισίνας σηματοδοτεί τη μέση του πεδίου του παιχνιδιού, γενικά με λευκό κώνο.

Πλατφόρμες για τους διαιτητές παρέχονται και από τις δύο πλευρές του παιχνιδιού. Αυτές οι πλατφόρμες είναι 1 τετραγωνικό και 70 εκατοστά ψηλά πάνω από την στάθμη του νερού.

Οι θέσεις των πέναλτι και η μπάρα είναι από ξύλο, μέταλλο ή συνθετικό (πλαστικό). Οι στύλοι έχουν σταθερή απόσταση από τις πλευρές και τουλάχιστον 0,3 μέτρα μπροστά από τα άκρα του πεδίου του παιχνιδιού.

Οι εσωτερικές πλευρές των ορθοστατών είναι 3 μέτρα

Τα δίχτυα είναι σταθερά στερεωμένα στους στύλους των γκολ και στην εγκάρσια μπάρα, επιτρέποντας όχι λιγότερο από 0,3 μ. ελεύθερο χώρο πίσω από τη γραμμή του τέρματος.